Monday, 28 July 2014

Saturday, 26 July 2014

9076939834_5169b77bbb_obama-nsa

Jakarta’s Obama

Jakarta’s Obama. Duh. Di mata gue, Obama itu:

  1. Tahun 2008, terpilih jadi Presiden USA. Memberikan harapan yang sangat tinggi pada dunia (gue juga ikut-ikutan heboh kalo ngga salah waktu itu). Bahkan kalo ngga salah baru satu tahun menjabat dia udah dapet nobel perdamaian.
  2. Tahun 2012, terpilih lagi jadi Presiden USA.
  3. Tahun 2013, Edward Snowden menunjukan pada dunia, pemerintahan Obama itu seperti apa. They’re freakin spying the entire world. Privacy? What privacy?

To make this clear: Ini bukan masalah pro atau ngga pro dengan Jokowi, tapi menjadikan Obama sebagai tolak ukur dari “hope” / role model itu terdengar sangat menyebalkan buat gue saat ini.

***

 

In another side of the story, sebenarnya “Obama” ini juga yang membuat gue memilih untuk ngga terlalu euforia terhadap pilpres 2014 sekarang. Politisi yang diharapkan banyak orang…. itu ternyata begitu-begitu juga. Ada perbedaan signifikan antara ekspektasi, persepsi, dan kenyataan. Life 101: kemungkinan kecewa sama tinggi dengan ekspektasi.

Di tengah-tengah saja, jangan melampaui batas.

Photo by Digitale Gesellschaft

moving out

Growing Up

Instead of thinking of buying a latest cool gadgets money in my bank account can buy, right now I’m thinking about a wash machine and a decent bed I could afford.

I guess this is just one of those thing you do when you start growing up into a family person: Thinking of wash machine1 and a bed2  which is quite costly, apparently3.

P.S.

Anyway, can you guys recommend me a wash machine and a bed to buy? Thank you, tho.

Footnotes

  1. Ranged between IDR 1 – 4 million at Bhinneka.
  2. Ranged between IDR 2 – 5 million.
  3. Which lead me to think that if you’re able to sleep in a decent bed your parent bought for you last night, you better be damn grateful for that.

Friday, 25 July 2014

Suara Orang Tua

Kalau sudah berkeluarga, tinggal di tempat sendiri, atau bahkan sekedar ngekos di kota berbeda karena kuliah / bekerja, mendengar suara orang tua lewat telpon aja bisa bikin bahagia. Padalah pas 100% di rumah, ketemu orang tua tiap hari terasa biasa aja.

Memang sesuatu yang terlalu berlimpah itu cenderung disia-siakan ya. Manusia baru ngerasain value sesuatu kalau akses terhadap hal tersebut terbatas / memerlukan effort untuk mendapatkannya.

WP Live.js On Admin Bar

WP Live.js

Live.js is a javascript script which brings us closer to “designing in the browser“. What live.js actually does, and I quote from its website, is:

…monitor the current page including local CSS and Javascript by sending consecutive HEAD requests to the server. Changes to CSS will be applied dynamically and HTML or Javascript changes will reload the page…

Simply put:

  1. Include live.js file from <head> tag
  2. Make change(s) to your .css or .js files
  3. The browser will automatically refresh itself whenever you do step no.2

I have to admit that using live.js is incredibly useful when you’re writing CSS. No need to save file + change window from editor to browser + refresh + and wait until the browser reload the file. What you need to do are save the file, and see the change on the browser.

For quite long time, I use Michael Martin of Pro Blog Design’s live.js plugin to include live.js whenever I write CSS for WordPress themes I develop. However, as soon as I start tweaking Javascript and watching browser console to see the javascript logs I realize that all I see is live.js request to detect changes to page assets:

livejsonconsole

It would be really nice to be able to toggle on/off live.js insertion to <head> tag easily. Hence, I write WP Live.js. A simple plugin that enables you to:

  1. Adding live.js into your <head> tag
  2. Enable you to toggle live.js addition to <head> tag by simply clicking a menu on admin bar.

Here’s how it looks:

WP Live.js On Admin Bar

 

Simple, isn’t it? You can download WP Live.js plugin on GitHub.